Organiseren onder meest extreme omstandigheden die maar denkbaar zijn: het slagveld. Dan pas kun je goed zien wat de verschillende uitgangspunten waarop je een organisatie kunt baseren in de praktijk waard zijn. Jaap Jan Brouwer doet dat in het derde deel van de Rijnland Reeks. En wat blijkt? Het scheelt een factor vijf. In het voordeel van decentrale aansturing wel te verstaan. Wie in deze tijd nog pleit voor centralisatie, moet eerst dit ebook maar eens lezen.
De relative battlefield performance, zoals dat in de krijgskunst heet, was tijdens het eerste treffen tussen Duitse en Amerikaanse troepen in de Tweede Wereldoorlog maar liefst 5,0. Wat inhoudt dat tegenover elke gewonde of gedode Duitser 5 gewonde of gedode Amerikaanse soldaten stonden. Je zou zeggen dat de geschiedenis hier het Angelsaksische model een nekslag toediende. Maar het centralistische Amerikaanse besturingsconcept werd juist rigoureus aangescherpt. In een buitengewoon boeiende relaas schetst Jaap Jan Brouwer hoe door de eeuwen heen het denken over organiseren in de Angelsaksische wereld en de Rijnlanden steeds verder tegenover elkaar zijn komen te staan. En passant maakt hij gehakt van de Hollywood-versies van deze oorlog die nog steeds de ronde doen.
Klein binnen Groot staat boordevol lessen over hoe grote organisaties hun wendbaarheid kunnen vergroten in een steeds complexer wordende wereld. Die lessen, hoe oud ook, zijn verrassend actueel. Het gaat over onderwerpen als ‘zelfsturende teams’, klein binnen groot’, ‘klein buiten groot’, ‘netwerken en netwerkregie’, ‘omgaan met complexiteit, ‘up front acteren’. Het lijkt alsof we een nieuwe wereld zijn binnen getreden, maar in werkelijkheid zijn dit onderwerpen waar al eeuwenlang m.n. in militaire organisaties mee wordt geworsteld.
Download Klein binnen groot voor € 4,95.