‘Maak het niet te complex. Begin met een heldere keuze en ga dan pas variëren.’ Het zou over organiseren kunnen gaan, maar de dame in kwestie heeft het over likeur. Tijdens een workshop bij het eeuwenoude bedrijf Rutte&Zn tijdens het bedrijfsuitje van DeLimes op de laatste vrijdag van 2013, blijkt het een gouden tip. En, bijna als vanzelfsprekend: ‘Gebruik zuivere en hoogwaardige ingrediënten.’
Kies of de smaakgroep rood fruit, of de smaakgroep kruiden, schillen, noten. Vertaald naar ons vakgebied: kies of Angelsaksisch, of Rijnlands. Dat eerste kan een goede keuze zijn als het u primair gaat om geld verdienen. In alle andere gevallen: kies Rijnlands. Bijvoorbeeld in het onderwijs, de zorg, de politie, de gemeente. En ga dan pas variëren.
Doe dat bovendien bewust en met kennis van zaken, zouden we daaraan willen toevoegen. In de meeste organisaties is het wat dat betreft een rommeltje. Bijvoorbeeld wel allerlei Rijnlandse dingen zeggen in strategie- en beleidsnota’s – zelfs in de missie – maar die dan in de bestaande ordening laten rollen. Dat kan niks worden en dat wordt het dan ook niet.
Hoe je er dan mee om moet gaan? Wat dat betreft troffen we verrassende parallellen aan met de locatie die ons het laatste weekend van 2013 tot verblijf diende: Villa Augustus. Dit hotel werd in augustus 2007 geopend in de voormalige watertoren van Dordrecht. Het bijbehorende pompgebouw werd het restaurant. Het terrein er omheen werd omgetoverd tot moestuin, waar de ingrediënten voor de keuken vandaan komen.
De herontwikkelaars, dezelfden als van Hotel New York in Rotterdam, hielden alles in eigen hand. Hulp en raad vroegen ze van de beste specialisten. En ze werkten met hun vertrouwde team, aangevuld met mensen die kwamen aanwaaien.
Dat verschilt in essentie niet van hoe wij organisatieherontwikkelingsprojecten aanvaren. Kennelijk is een organisatie net zo goed industrieel erfgoed als een watertoren of een hoofdkantoor van een Holland-Amerika Lijn.
Nog meer opmerkelijke overeenkomsten. De herontwikkelaars zaten er bovenop. Want zo ontstaan de ideeën ter plaatse. Blijf kijken naar genomen besluiten om te kunnen bijsturen en blijf goed luisteren naar de gebouwen. Nooit rucksichtslos slopen, maar altijd kijken hoe je zaken kunt hergebruiken.
Nee, we verzinnen dit niet. Volgens de herontwikkelaars van Villa Augustus zijn alle aspecten even belangrijk. Niets mag de boventoon voeren. En als klap op de vuurpijl: het moet een plek worden waar je zelf zou willen zijn.
Mooier hadden wij ons werk als organisatieherontwikkelaars niet kunnen verwoorden.