Op 30 januari ging de kop eraf van de tweede jaargang van een in vele opzichten uniek programma. De Hark Voorbij, heet het en het speelt zich uitgerekend af bij onze Nationale Politie. Voor wie nog in oude schema's denkt is wellicht nog verbazingwekkender dat het een initiatief is van de medezeggenschap, die bovendien ook nog eens de regie voert. En het kan nog gekker: de korpsleiding en de minister zijn de grootste fans; zij zien in De Hark Voorbij de belangrijkste ontwikkeling om tot een eigentijdse nationale politie te komen.
Minder gek is dat DeLimes tekent voor advies, ontwerp en uitvoering. Want het idee om niet de hark, het organogram, als uitgangspunt te nemen, maar het vakmanschap en de realiteit van 'de diender', past natuurlijk prima in het idee van organisatieherontwikkeling.
Wat is er aan de hand? Dit kabinet wil meer professionele ruimte voor mensen in het onderwijs, de zorg en de politie. Zonder nu precies te definiëren wat dat dan is, staat dit beginsel ook opgenomen in de wet die de basis vormt voor de grootste reorganisatie bij de overheid ooit. Al gauw denk je dan aan ruimte aan het einde van de hark. Maar zo simpel is het niet. In feite introduceert de wet twee in beginsel conflicterende sturingsprincipes. Niks nieuws, want in elke organisatie is dat zo, maar nu toch wel heel expliciet gemaakt. Er is sprake van een centraal sturingsprincipe waar de minister zijn greep op de politie verstevigt. En een decentraal sturingsprincipe omdat de diender op straat de regie moet kunnen hebben om de organisatie dat te laten doen wat de concrete situatie vereist.
De centrale odernemingsraad heeft die regie maar meteen gepakt. Vanuit het besef dat professionele ruimte geen ding is, maar elke dag opnieuw wordt georganiseerd door de professionals in kwestie. Daar moet de politie dagdagelijks haar legitimiteit verdienen. En u begrijpt: dat kan alleen maar als je het op z'n Rijnlands doet. Vakmanschap, Verbinding, Vertrouwen en Inspiratie. Eigenlijk is dat het hart van het politiewerk.
Hiernaast een verslag van de eerste dag van De Hark Voorbij 2014. Inmiddels is duidelijk dat vrijwel alle circa tweehonderd mensen die aanwezig waren zich ook hebben gecommiteerd. De komende weken zullen daar nog 70 mensen bijkomen. Zij vormen de voorhoede van een ware cultuuromslag bij 's lands grootste werkgever. Zeg dus nooit meer dat dat niet kan; de cultuur veranderen. De vakmensen in elke organisatie willen niet anders. Ze willen alleen niet veranderd worden.
Hilde was het middelpunt van een workshop over intelligente ongehoorzaamheid.