De bestuurder zegt bij haar/zijn naderend afscheid ineens: 'We zijn eigenlijk al jaren impliciet Rijnlands', maar zij/hij wordt binnenkort vervangen door een andere 'gloednieuwe' bestuurder (v/m). Wat gaat er nu gebeuren? Hoe gaat de Raad van Bestuur daarmee om? De organisatie is ergens tussen 2010-2020 begonnen met zelfsturende teams. Buurtzorg was daarmee in 2006 begonnen en groeide als kool (inmiddels 15.000 medewerkers). Zelfs oud-McKinsey-man Frederick Laloux in zijn boek 'Reinventing Organizations' (2014) vond het ook een goed idee en sprak over TEAL organizations. Maar eerlijk gezegd nooit verder gekomen dan het gedoe rondom zelfsturende teams. Het lijkt ook niet altijd te beklijven. En er gaan al geruchten, ook bij de OR, om er maar mee te stoppen. Mensen willen nu eenmaal een manager, een hoofd, boven zich. Dat weten al zo'n 200 miljoen jaar. Het loopt allemaal niet zo lekker als je dacht, het ziekteverzuim wordt ook niet minder en inmiddels heb je een boek(je) over Rijnlands Organiseren nog eens doorgebladerd. En je vraagt je af: maar hoe beginnen we dan nu echt? Toch niet weer met een lezing?
Daarvoor is deze Starterskit bedoeld. Hoe beginnen we nu echt? Misschien, merken we vaak, zijn de mensen onbewust bekwaam en helpt het ondertitelen al meer dan voldoende. De juiste woorden gebruiken helpt. Bijvoorbeeld servicecentrum i.p.v. stafdiensten en voorste linie i.p.v. werkvloer, human resource is ook zo'n vreemd woord, etc. Soms is Rijnlands een bewuste keuze geweest, soms ook blijk je al op die weg te zitten door andere keuzes. Bijvoorbeeld door de bedoeling (Wouter Hart) onverkort voorop te stellen. Of doordat je beroepshalve sowieso aan één stuk door maatwerk moet leveren of door in de voorste linie te gaan werken met zelfsturende teams omdat dat ooit eigentijds was. Alleen je noemde het zelfstandige teams. Of om nu eens echt de klant centraal te stellen en de organisatie daarbij slechts te zien als een hulpmiddel met een supportcentrum. 'Dat staat tussen de regels door immers ook op onze website'.
Hoe dan ook, het is belangrijk daarbij de basics van het Rijnlands organiseren helder op het netvlies te hebben. En ze consistent te distribueren in de hele organisatie. Dat om een hoop onnodig gedoe te voorkomen en vergeet je onboarding niet.
Bel even Jaap (06-53-272347) of mail jaap.peters@delimes.nl) en check even of de Starterskit passend is en wat je daar dan in wilt hebben?
In twee intensieve dagen kan van alles voorbij komen:
Daarbij gaan we in op zes onontkoombare Kennisdossiers (vergelijkbaar met de 7S-en van Peters & Waterman) en reiken we heldere analyse-instrumenten aan over waar jullie staan als club. In die twee dagen doen we een paar uur aan theorie. Voor het overige is het werken geblazen. Met het hoofd en met de handen. Ook voor echte doeners, .... dus.
We beginnen de eerste ochtend aan de ontbijttafel. En ook de tweede ochtend is het vroeg uit de veren. Een echte stoomcursus dus. Maar zonder stampwerk. Aan het eind heb je de de essenties op een rijtje, weet je waar onnodig wordt gesjoemeld, heb je ideeën over wat er bij je collega’s tussen de oren moet zitten en heb je een eerste heldere stap voor ogen (verder) op de Rijnlandse weg.
Een tweedaagse met een tussenliggende overnachting met diner is eigenlijk onontkoombaar, een voorovernachting is wellicht aan te bevelen. Soms werken we met twee tot vier deelnemers, een enkele keer met een wat groter groepje. Alleen ben je sneller, samen kom je verder.
Wat neem je bijvoorbeeld sowieso mee naar huis?
Deze tweedaagse is bedoeld voor mensen die verbonden zijn aan organisatie, zowel in de (1) voorste linie, (2) de ondersteunende diensten als (3) zij die bestuurlijk actief zijn. Minder geschikt is deze cursus voor zelfstandigen die niet dicht op een organisatie zitten, tenzij ze juist ingehuurd worden om het Rijnlands handen en voeten (en een denkhoofd) te geven.
Voordat je begint aan deze tweedaagse word je gevraagd, bij wijze van invoegstrook, in eigen huis wat vooronderzoek te doen. Zes weken na afloop volgt een zoom-sessie, waarbij we ongetwijfeld nog wat weerbarstigheden aan de orde krijgen en tips kunnen uitwisselen.
De opleiding is maatwerk, de kosten dus ook (€ 1.250,-- p/p ex BTW), maar ga vooralsnog uit van 6 dagdelen maatwerk voor 2-5 deelnemers. Tot dusver hebben te maken met 5 blokken die we in de loop der jaren terugkomen:
Opstarten: Kennis maken in twee woorden ( = kennis produceren): uitreiken plakboek wat kan worden gevuld met zaken die moeten beklijven.